Autor zdjęcia/źródło:
Pasta jajeczna – przepis @ Bernadette Wurzinger, pixabay.com
Pasta jajeczna świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację jako urozmaicenie zwykłych kanapek. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, więc będzie odpowiednia również dla małych dzieci. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci lepiej sprawdzi się pasta bez dodatku majonezu, który jest dla nich zbyt kaloryczny i ciężkostrawny. Zastąpisz go jogurtem. Nie dodawaj też niezdrowej soli oraz zbyt intensywnego w smaku pieprzu. Alergikom jogurt z mleka krowiego zastąp naturalnym jogurtem kokosowym lub sojowym. Wśród naszych przepisów na pastę jajeczną każdy znajdzie coś dla siebie.
Jajko – źródło cennych wartości odżywczych
Mimo, że jajko zawiera cholesterol to jednak równoważy to zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega 3. Żółtko jaja jest niezwykle cennym źródłem żelaza oraz cynku i lecytyny. Jajko zawiera też bardzo dużo białka, a także witaminy A, D i z grupy B oraz minerały: siarkę, potas, fosfor, magnez, chlor i miedź. Należy jednak uważać podczas wprowadzania jajka do diety dziecka, ponieważ jest ono także sinym alergenem.
Pasta jajeczna – przepis podstawowy
Składniki:
- 4 jajka
- 1-2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu i obraniu ich ze skorupek pokrój je w drobną kostkę. Możesz też dodatkowo pognieść je widelcem, aby były jak najbardziej rozdrobnione.
- Do jajek dodaj majonez i posiekany szczypior oraz przypraw solą i pieprzem według uznania. Pastę wymieszaj.
- Możesz ją spożywać od razu po przygotowaniu, ale najlepszy smak uzyskasz, gdy włożysz ją na kilka godzin do lodówki.
Pasta jajeczna – przepis dla dzieci
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- natka pietruszki lub szczypiorek
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane na twardo jajko rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pasta jajeczna – przepis na ostro
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki musztardy
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 7-8 zielonych oliwek
- ½ papryki czerwonej
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka curry
- pieprzu, sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do nich posiekany szczypiorek.
- Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, a oliwki w krążki i dodaj do jajek.
- Dodaj majonez, jogurt, musztardę i przypraw papryką słodką mieloną, curry, solą i pieprzem.
Pasta jajeczna – przepis z serem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 ogórek kiszony
- 100 g sera żółtego
- szczypiorek
- majonez
- musztarda
- sól, pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę.
- Ogórka także tylko najpierw odciśnij go z nadmiaru soku.
- Dodaj majonez i przyprawy według uznania.
Pasta jajeczna – przepis z awokado
Składniki:
- 3 ugotowane jajka
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki listków kolendry lub rzeżuchy
- 1-2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki i posól. Awokado skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z czosnkiem.
- Przełóż do jajek, dodaj majonez, kolendrę i dopraw do smaku.